čtvrtek 29. listopadu 2018

Studenti vycestují za praxí do Rumunska a dětem z České Lípy připraví olympiádu základních škol

Pro studenty Sportovního managementu začal letošní rok velkými cíli. Pod vedením Štěpána Slaného mají připravené dva velké vrcholy letošních školního roku. Na začátku května se vypraví za velkým zážitkem do rumunských hor, kde budou pomáhat vzniku extrémnímu běžeckému závodu přes české vesnice Banátu. 

Běžecký ultratrail s celkovou délkou 80,4km a převýšením téměř čtyři kilometry bude patřit k nejnáročnějším závodům na Balkánu. V nedotčené přírodě na úpatí transylvánských hor žije již od roku 1823 v šesti českých vesnicích unikátní česká komunita, která dokázala v izolaci přežít až do dnešní doby. V poslední době se však největší česká komunita na světě potýká s velkou nezaměstnaností a odchodem mladých za prací. Právě turistický rozvoj této oblasti je významnou a zásadní ekonomickou příležitostí pro tuto unikátní českou oblast v rumunských horách. "Rumunsko samozřejmě není náhodně zvolená lokalita, v této zemi se pracovně pohybuji přes deset let, pracuji zde na podpoře krajanů a připravujeme pro ně různé možnosti výdělku, tak aby se dokázali slušně uživit a v oblasti zůstat. Pro mé studenty to bude skvělá praxe, kdy zažijí organizaci velkého závodu, na kterém v prvním ročníku bude mnoho práce a zažijí málo pochopitelnou atmosféru českého Banátu", doplňuje vedoucí projektu Štěpán Slaný.

Na konci školního roku by studenti rádi připravili ve spolupráci s Městem Česká Lípa olympiádu pro děti ze základních škol. Českolipská olympijská premiéra se po vzoru světové sportovní akce bude konat na mnoho sportovištích v našem městě. Zasáhne úplně všechny žáky základních škol, kteří se zúčastní jako sportovci, případně jako fanoušci svých škol. Podobná akce se v České Lípě ještě nekonala a svým rozměrem bude patřit k největších sportovním událostem poslední doby. V plánu je zapojení více než tisícovky mladých sportovců do mnoha sportovních odvětví. "Nyní dotahujeme počet disciplín, herní systémy, abychom se dopočítali celkovému časovému objemu a různá sportoviště, kam umístíme vytipované disciplíny. Za čtrnáct dní nás čeká prezentace na radnici, kde vedení města odkryjeme naše plány a společně pak budeme hledat cestu k jejich uskutečnění", dodává studentka Sportovního managementu Klára Hanzelínová. Cílem olympiády je rozhýbat děti na základních školách a ve spolupráci se sportovními kluby v České Lípě ukázat, že sport je skvělým doplňkem volného času každého školáka. 



Žádné komentáře:

Okomentovat