středa 7. listopadu 2018

Projektový den "100 let republiky" očima studentky 1.P


V pátek 26.10. se ve škole konal projektový den ke 100letému výročí republiky. Žáci ze 3.P si pro nás připravili prezentaci, k níž si každá třída měla nachystat scénku. Nejprve nastoupili chlapci z druhého ročníku se scénkou: „Tak nám zabili Ferdinanda“. Jejich výstup byl perfektně připraven. Oba „druháci“ působili profesionálním dojmem. Po scénce nám Filip vyprávěl o vzniku ČSR a pro dokreslení pustil i pár videí. Všem se zatajil dech, když na scénu přišli žáci ze 4.ročníku se scénkou „Mnichovská dohoda“. Jejich vystoupení se zdálo být věrohodné. Základní informace o Mnichovské dohodě nám sdělil Pavel. Nastala 15minutová přestávka, v níž jsme se mohli občerstvit ve SPoSŠ-roomu. Byly zde nachystané sušenky, koláč, ale také káva a čaj.



Po přestávce jsme se vrátili zpět do učebny. Druhou část zahájilo Klářino vystoupení na téma „ podzim 1939“. Pro mnohé z nás byly informace o studentské demonstraci a následném uzavření českých vysokých škol nové. Eliška nastoupila po Kláře a vyprávěla o komunistickém státním převratu. S problematikou 2. světové války nás seznámil Honza. Pustil nám i video, které jsme všichni bedlivě sledovali. Petr a Luboš nám objasnili invazi vojsk varšavské smlouvy do ČSR. Všem nám lezl mráz po zádech při zhlédnutí záběrů okupace z roku 1968. Lucka asi pro nás připravila informace o 17. listopadu 1989. Na řadu přišla naše scénka k sametové revoluci. Svůj výstup jsme zahájili již na chodbě skandováním „Havel na Hrad!“. Poté jsme si stoupli do řady a zazpívali Píseň pro Martu. Bylo vidět, jak jsme naším zpěvem rozesmáli pár žáků. Po této scénce nám Jakub s Anetou povyprávěli o Sametové revoluci a o vzniku ČR. Na závěr přišli Klára a Martin a tématem 100 let sportu. Zmínili se o slavných sportovcích jako třeba o Emilu Zátopkovi, Věře Čáslavské, Janu Železném, Barboře Špotákové a mnoha dalších.



Žákům ze 3.P se prezentace moc povedla, a proto si zasloužili veliký potlesk. Potom jsme se vrátili do svých tříd, kde jsme se rozdělili na týmy, v nichž jsme pracovali na svých scrapbookách. Všichni jsme se moc snažili, aby naše práce vypadala co nejlépe. Po 45 minutách komise vyhodnotila nejhezčí scrapbook. Na 3. místě skončily 2 skupiny dívek. První skupina byla ze 4.P a druhá z 1.P. Naše skupina skončila na 2. místě. Byly jsme šťastné, že se naše dílo porotě líbilo. Na 1. místě se umístila Šárka ze 2.P. Její výtvor byl přímo famózní. Bylo vidět, že si na něm dala velice záležet a „vymazlila“ své dílo do puntíku.

Na konec dne jsme všichni společně oslavili 25. výročí založení školy. Paní ředitelka zavzpomínala na dobu, kdy si přála mít vlastní školu. Vše se jí splnilo, učí stále ráda a přeje škole mnoho dalších úspěšných let. Na závěr na nás všechny čekal dort speciálně nazdobený. Bylo to krásné zakončení dne, ale také příjemné a důstojné oslavení 25. výročí existence školy.



Autorka: Natálie Moiselová (1.P)





Žádné komentáře:

Okomentovat