čtvrtek 25. února 2016

Víkend studentských samospráv v Praze

Ve dnech 19.2. - 21.2.2016 se konala akce Víkend studentských samospráv v Praze. Zúčastnit se této unikátní akce České středoškolské unie, znamenalo možnost rozšířit a obohatit svůj pohled na studentskou samosprávu (školní parlament, školskou radu či výkonný výbor) na středních školách a získat tím mnoho nových přínosných zkušeností. Tento meeting studentů z různých koutů České republiky zastupující jejich střední školy měl poukázat na možnost prosadit své návrhy či zájmy, jak ve prospěch studentů, tak i samotného vedení školy.

V pátek bylo na programu představení České středoškolské unie a její projekty, z čehož jeden je právě Víkend studentských samospráv, který navštívilo mnoho studentů. Nechybělo ani vzájemné seznámení účastníků formou her. Po několika desítkách minut byli představeni hosté, kteří v čele s moderátorem Štěpánem Kmentem, nynějším předsedou ČSU, započali debatu o občanské angažovanosti. Hosty byli Janek Rubeš z internetové televize Stream.cz, známý ze seriálu Praha vs. Prahy, dále Barbora Antonová za hnutí Žít BRNO, Tomáš Bederka z Akademického senátu PedF UK, který založil již několik let fungující Studentský spolek Agora. Ze Studentského Majálesu se s námi o své názory pak podělil VAŠEK VIDÍM. Po ukončení debaty byl prostor pro dotazy z řad studentů. Páteční večer se uchýlil ke konci a studenti tento den završili společnou večeří.

V sobotu byl připraven nabitý program a zde byl věnován opravdu velký prostor pro studenty a představení jejich školních parlamentů, školských rad či výkonných výborů, přičemž mohli využít i prezentace. Mezitím přišel další host, konkrétně Lukáš Hrdlička ze společnosti PRESENATION, který si připravil velmi poutavou  a dech beroucí přednášku na téma Komunikace při prezentacích První část programu byla ukončena a následoval společný oběd v nedaleké restauraci. Po návratu byla zahájena přednáška od Jana Indráčka, absolventa Oxfordské univerzity, který se s námi podělil o zkušenosti a rady o projektovém řízení. Rovněž po skončení obou přednášek byl připraven prostor pro dotazy, kde se jich sešlo opravdu dost. Po krátké pauze přišla na řadu simulace studentských parlamentů, která trvala do pozdních odpoledních hodin. Den byl opět úspěšně ukončen společnou večeří.

Autor: Richard Mareš 2.P


Žádné komentáře:

Okomentovat